Bucataria romaneasca este renumita pentru aluaturile si texturile pufoase si aerate ale cozonacilor, painilor bine coapte sau ale gogosilor pufoase, care ascund secretele unui proces de framantare puternic si elaborat.
Framantarea aluatului
Scopul procesului de framantarea a aluatului este acela de a obtine un amestec omogen si elastic, realizat din elemente primare si secundare. Framantarea are si scopul de a include in aluat cantitatea de aer absolut necesara obtinerii unui produs calitativ, pufos, aerat si moale. In realizarea acestui proces este foarte importanta succesiunea ingredientelor, astfel incat particulele de faina sa poata absorbi total elementele umede, un proces care va fi finalizat in momentul in care aluatul de desprinde de pe peretii cuvei in care este framantat.
Efectuarea acestui proces impune, nu doar atentie acordata proportiei ingredientelor si succesiunii acestora, cat si mult efort si pricepere. Insa adoptand un malaxor, tot efortul va fi eliminat, iar calitatea aluatului si, implicit, a produsului finit va fi garantata. Astfel, fie ca vrei sa iti usurezi munca acasa, fie ca vrei sa produci preparate la o scara mare, un astfel de dispozitiv iti va fi de un real folos, devenind aproape indispensabil atunci cand vrei sa coci aluaturi delicioase, moi si pufoase.
Preparate din aluat bine framantat
Gastronomia romaneasca detine un retetar foarte bogat in care se intalnesc unele dintre cele mai gustoase copturi, bine rumenite, cu un continut pufos, aerat si delicios. Renumitii cozonaci sunt nelipsiti de pe mesele noastre de sarbatoare, indiferent cat de mult ne-am lasa influentati de tendintele sofisticate ale cofetariilor celebre.
Un aluat foarte bine framantat se va dospi bucuros, fiind pregatit sa se impleteasca cu straturi generoase de umpluturi din nuci, cacao, rahat si stafide, gata sa se coaca in forme bine unse si tapetate cu faina. Tot un aluat bine framantat, dospit si bine portionat, se va praji rapid in bai limpezi de ulei incins, transformandu-se in gogosi dolofane pregatite sa fie pudrate din belsug cu mult zahar farin.
Bucataria traditionala romaneasca detine multe preparate care nu vor fi complete pana nu se servesc cu o bucata zdravana de paine calda, astfel ca a framanta coca pentru a coace paine, poate reprezenta testul final al unei gospodine care se pretinde a fi experta in bucatarie. Astfel, aluaturile framantate fac parte din gastronomia noastra, iar a ne dota bucataria cu un malaxor performant, reprezinta o alegere foarte inspirata si extrem de practica, asigurandu-ne reusita preparatelor bine crescute si rumenite.