Semanatul este procesul de plantare. O zona care are seminte plantate va fi descrisa ca zona insamantata. In prezent, semanarea se face cu utilaje agricole special concepute in sensul acesta, care sa fluidizeze munca si care sa diminueze timpul de plantare. Este important de mentionat ca atunci cand plantarea nu are loc corespunzator si in perioada in care trebuie, cultura poate fi compromisa, acesta fiind si motivul pentru care viteza este un aspect demn de discutat.
Plante care sunt de obicei semanate
Printre culturile de camp importante se numara cele de ovaz, grau si secara, lucerna si leguminoase. De asemenea, mai sunt si culturile de porumb si soia populare in anumite zone. La plantare, se folosesc randuri mai largi (in general 75 cm sau mai mult), iar intentia este de a avea precizie. Chiar si la distanta intre semintele individuale din rand, au fost concepute diferite mecanisme pentru a numara semintele individuale la intervale exacte. Acest lucru este posibil cu o semanatoare plante prasitoare de buna calitate.
Adancimea de semanat
La insamantare, peste seminte se aseaza putin, sau deloc, pamant, deoarece semintele pot fi in general semanate in sol prin mentinerea unei adancimi de plantare de aproximativ 2-3 ori mai mare decat dimensiunea semintelor.
Tipuri si modele de semanat
Pentru semanat manual, exista mai multe tipuri de semanat; acestea includ:
- Semanat plat;
- Semanat de razoare;
- Semanat in paturi largi.
Mai multe modele pentru insamantare pot fi utilizate impreuna cu aceste tipuri, cum ar fi:
- Randuri regulate;
- Randuri care cu forma diferita la sirurile pare;
- Model de grila simetrica – se foloseste in acest sens un model de insamantare incrucisat. Aceasta metoda este mult mai buna, deoarece poate cadea mai multa lumina asupra rasadurilor pe masura ce cresc.
Avand in vedere toate acestea, este lesne de inteles de ce tot mai multi agricultori opteaza pentru semanatoare profesionale, care sa eficientizeze culturile. In plus, o semanatoare buna va duce la rezultate fabuloase in ceea ce priveste economia de seminte, ceea ce inseamna costuri reduse de productie, traducandu-se intr-un profit mai amre pentru agricultor, pe termen lung.