Numeroase sunt persoanele care se intreaba cand si daca ar trebuie sa isi extraga molarii de minte. Unele persoane pastreaza maselele de minte toata viata, in timp ce altele sunt nevoite sa le scoata la un moment dat. Acest lucru depinde de fiecare persoana in parte, dar exista semne de avertizare care pot indica faptul ca este timpul sa va scoateti maselele de minte.
Ar trebui sa scoatem sau nu molarii de minte?
La unele persoane, maselele de minte sunt absente si, prin urmare, nu reprezinta o problema. Altele pot avea masele de minte impactate, adica se afla in stare latenta in maxilar, toata viata lor, fara niciun disconfort.
Insa, care sunt situatiile in care este nevoie de o extractie molar de minte? Cea mai buna modalitate de a sti cand trebuie scoase maselele de minte este de a face radiografii regulate pentru a monitoriza cresterea acestora. Este dificil de prezis dezvoltarea pe termen lung a maselelor de minte si este necesara o monitorizare regulata. Indepartarea maselelor de minte poate fi necesara atunci cand aparitia lor cauzeaza probleme precum durere, pericol pentru alinierea altor dinti sau risc de infectie. Cele mai frecvente cazuri sunt:
- Lipsa de spatiu sau pozitionarea necorespunzatoare. Pe masura ce acesti dinti cresc, ei se pot deplasa sau pot taia in radacinile altor dinti, ceea ce face necesara indepartarea acestor masele de minte.
- Crestere incompleta. Dintii de minte trebuie indepartati si atunci cand sunt doar partial erupti, deoarece prezinta un risc suplimentar de infectare a gingiei si a dintilor adiacenti. Acest lucru se datoreaza faptului ca maselele de minte semi-erupte sunt dificil de curatat. Cel mai bine este sa fie indepartati inainte de a se infecta.
- Cariile sau bolile gingivale. Daca maselele de minte au crescut complet, din cauza pozitiei lor greu accesibile, acestia pot fi mai vulnerabili la problemele dentare cauzate de acumularea de placa si tartru, cum ar fi carii, boli ale gingiilor, abcese sau pericoronita. Daca apar oricare din aceste probleme ar putea fi necesara indepartarea maselelor de minte, dupa o consultare cu medicul dentist.
Maselele de minte, cunoscute si sub numele de al treilea molar, apar de obicei intre 17 si 21 de ani. De la varsta de 16-17 ani, acestea pot, prin urmare, sa inceapa sa cauzeze probleme. Indepartarea maselelor de minte este obisnuita in jurul varstei de 16-17 ani, dar unele persoane le indeparteaza mai tarziu, intre 18 si 25 de ani. Maselele de minte pot fi scoase mult mai tarziu la adulti, in cazul unor carii care sunt dificil de tratat.