Amenajarea spaţiului de studiu pentru copii necesită o pregătire serioasă. Aceasta implică o serie de factori care trebuie luați în considerare – de la locul unde se află biroul până la locul unde va fi amplasat patul copilului.
Crearea unui mediu plăcut de studiu
Și copilul-elev este ca un adult care lucrează – va fi mai eficient, mai concentrat și mai entuziasmat de responsabilitățile sale dacă se află într-un mediu de lucru confortabil. Când munca aduce plăcere, iar atmosfera – confort, fiecare copil va oferi tot ce este mai bun și de bună voie. Din acest motiv, părinții trebuie să se gândească cu atenție atunci când reamenajează camera unui copil, într-un spaţiu de studiu.
Camera unui elev nu ar trebui să arate de parcă ar fi fost scoasă din catalogul de amenajări interioare. Este mult mai important să se țină seama de nevoile copilului, de spațiu și mobilier. Este important ca decorul să fie o combinație armonioasă de forme, picturi, culori, mobilier și texturi. Efectul culorilor asupra simțurilor a fost dovedit, deci nu trebuie ignorate sfaturile experților în acest sens.
Dacă un copil este emoțional, iritabil, neliniștit, se poate „atenua efectul” iritanților cu forme rotunde, culori delicate și decorațiuni. Îi vor potoli emoția și îi vor canaliza entuziasmul pentru muncă. Un copil mai liniștit, chiar lent, va fi bine influențat de obiecte cu forme unghiulare și culori strălucitoare. Îi vor stimula intelectul și îl vor provoca pe artistul din el.
Proiectarea unei zone de lucru
Cumpărarea unui birou este prima sarcină a părintelui fiecărui elev. El va petrece mult timp acolo, pentru a învăţa, desena și a se angaja în alte activități creative pe el. Această piesă de mobilier trebuie potrivită la dimensiunea sa. Dacă este vorba de un copil din clasa întâi până în clasa a patra, nu este nevoie să depășească 60 cm. Dacă se va lua un birou cu înălțime reglabilă, cu atât mai bine, va da roade în viitor. Este bine că biroul să aibă colțuri rotunjite, astfel încât copilul să nu se lovească.
Alege cel mai bun loc pentru birou
În interesul sănătății ochilor și al confortului micului elev, părinţii trebuie să se asigure că sursa de lumină, o lampă de birou în acest caz, va fi pe partea stângă. De asemenea, poziţia cea mai bună a biroului este chiar vizavi de fereastră. În acest fel, copilul va beneficia de lumina zilei în timp ce studiază. Depozitarea jucăriilor, precum jucării din lemn sau alte jocuri educative, se va face în altă parte – copilul trebuie să știe că este un loc de învățat și nu de distracție.
Zona de joacă
Un elev este tot un copil și are nevoie de spațiu pentru joacă. Aşadar, trebuie să existe un loc unde să studieze dar şi unul unde să se joace sau relaxeze.
În practică, nu este nevoie de altceva decât de spațiu liber și de un loc unde copilul să-și aranjeze jucăriile. Indiferent dacă se pun rafturi sau un coș pentru toate lucrurile mici, el trebuie să știe că, odată ce jocul s-a terminat, lucrurile trebuie puse la locul lor.