Balustrada este un tip de structură care servește pentru protecție în locuri precum scările, mezaninul, balcoanele, coridoarele, piscinele și pasarelele. Acestea oferă siguranța necesară în locurile înalte, creând o barieră care împiedică căderea în gol.
Dar, deși funcția principală a balustradei este de a menține securitatea, ea ajunge, de asemenea, să devină parte a decorului unui spațiu. Așadar, este important, mai ales în cazul imobilelor rezidențiale, să fie alese cu grijă modelele de balustradă care se armonizează cel mai bine cu stilul de decorare utilizat.
În acest sens, pentru o casă modernă câteva modele de balustrade sticla sunt ideale.
Balustradele din sticlă sunt de două tipuri:
- Balustradele din sticlă cu ramă, care, așa cum sugerează și numele lor, sunt formate dintr-o bază din metal sau lemn cu secțiuni în care sunt montate panouri de sticlă.
- Balustradele din sticlă fără ramă sunt cele mai spectaculoase, ceea ce se reflectă și în prețul lor. Absența unui cadru conferă balustradei un efect decorativ special. Panourile pentru astfel de balustrade sunt realizate numai din triplex și au o grosime de cel puțin 12 cm.
Balustrade din sticlă – metode de asamblare
Balustradele de sticlă cu aspect minimalist sunt realizate aproape în întregime din sticlă, în afară de elementele de fixare mici. Structura este lipsită de stâlpi, rame și orice suport suplimentar realizat din alte materiale.
Fixarea acestui tip de balustradă este posibilă în două moduri :
– folosind rotule;
– prin intermediul unei șine fixate în partea inferioară (montare liniară).
Sticla pentru balustrade poate fi prinsă în anumite puncte bine stabilite. Acest lucru se datorează armăturilor speciale denumite rotule. Balustradele de sticlă pe rotule arată foarte deosebit, sunt stabile și durabile.
Balustrade de sticlă pe rotule
Rotulele sunt elemente de montaj mici, rotunde, fabricate de obicei din oțel inoxidabil, care pot fixa ușor panouri de sticlă de orice grosime, greutate și dimensiune. Aceste panouri sunt așezate între două elemente ale suportului fără a fi nevoie să mai fie perforate găuri.
Atunci când se instalează o balustradă de sticlă pe rotule, trebuie să se acorde atenție numărului și dispunerii corespunzătoare a respectivelor elemente de fixare. Cel mai adesea sunt plasate dublu (una sub cealaltă, în zigzag).
Această metodă este utilizată pentru instalarea balustradelor de sticlă la balcon și terasă, precum și la balustradele scărilor.
Balustrade de sticlă pe șină
Al doilea tip de instalare (montajul liniar) face ca balustrada de sticlă să pară că plutește în aer. Montarea liniară a balustradei de sticlă constă în montarea panoului de sticlă într-o șină specială plasată sub acesta.
Poate fi un sistem de instalare aproape complet transparent, ceea ce îi conferă un aspect foarte modern. Panourile de sticlă pot să fie acoperite cu o bară de mână în partea de sus, de exemplu din metal sau chiar din sticlă de altă nuanță.
În interiorul șinei care fixează panoul de sticlă, există o garnitură specială care este concepută anume pentru a absorbi forțele care acționează asupra structurii balustradei. Datorită acestui fapt, ansamblul montat este stabil și sigur.
Dar, mai trebuie precizat, astfel de garnituri de balustradă din sticlă sunt utilizate aproape exclusiv pe suprafețe plane (pentru balustrade de balcon sau terasă). O balustradă de sticlă atașată în acest mod la scări ar putea aluneca treptat sub propria greutate din cauza gravitației.
Pentru a preveni ca ploaia și praful să strice efectul transparenței, specialiștii sugerează utilizarea sticlei speciale, tratată cu un strat de tratament antipată pentru balustradele exterioare.
Vrei și tu să-ți montezi balustrade de sticlă? Apelează la firma AlcoGroup!