Centrala termica este o modalitate eficienta prin care se poate obtine confortul termic dorit in fiecare locuinta. Desi impune un pret destul de ridicat la momentul achizitionarii, se va amortiza in timp datorita consumului redus de energie electrica. Faptul ca poate fi pornita si oprita oricand, ii ofera proprietarului posibilitatea de a face importante economisiri.
Pentru ca proprietarul sa fie sigur ca totul functioneaza in parametri optimi, este neaparata nevoie de interventia unui inginer autorizat ANRE care se ocupa de revizia centralei termice si care poate oferi o verificare aprofundata.
In ce consta revizia centralei termice?
Revizia centralei termice consta in atenta verificare a starii generale a sistemului de incalzire, verificare oferita de un specialist in domeniu, de un inginer autorizat ANRE.
Modalitatea de intretinere corecta a centralei termice poate fi un factor decisiv in ceea ce priveste buna sa functionare, de aceea, e important sa se tina cont de sfaturile de folosire a acestui sistem de incalzire. Cu toate acestea, piesele tot se pot uza, deteriora si, deci, strica.
De ce se strica piesele si componentele centralei? Aceasta este una dintre intrebarile la care cele mai multe persoane nu au un raspuns clar, insa trebuie sa ia in considerare un aspect foarte important. Centrala termica are aproximativ 14.000 de ore in care functioneaza activ in fiecare an. In cele 14.000 de ore din acel an este aproape imposibil ca piesele componente sa nu sufere nicio modificare sau deteriorare. De aceea, fiecare proprietar de centrala termica trebuie sa inteleaga ca defectarea pieselor din mecasnimul centralei este inevitabila.
Pentru a se asigura ca nimic rau nu se intampla, acesta trebuie sa apeleze periodic la ajutorul inginerului autorizat ANRE pentru efectuarea reviziei centralei.
Cand este recomandata revizia centralei termice?
In functie de modul de functionare a centralei termice, specialistii sugereaza doua intervale de timp la care trebuie sa aiba loc revizia sa. Primul interval este cel din 2 in 2 ani, in situatia in care centrala a functionat ireprosabil, fara nicio problema si in cazul in care este noua. Al doilea interval este cel din 6 in 6 luni, in cazul in care centrala a mai avut probleme de functionare, a mai intampinat dificultati sau in cazul in care este mai veche (+8-10 ani de folosire).
Care sunt cauzele defectiunilor care apar la centralele termice?
Vechimea instalatiei
Cu cat instalatia centralei este mai veche, cu atat este mai predispusa defectiunilor. Oricat de bine a fost intretinuta, dupa aproximativ 15 ani de folosire, instalatia incepe sa prezinte semne de uzura, ceea ce poate semnifica faptul ca trebuie sa fie inlocuita.
Lipsa reviziilor periodice
Centralele termice au nevoie de revizii periodice in care sa se evalueze starea generala a tuturor componentelor si pieselor. Daca se evita sau se amana procedeul reviziei, defectiunile se vor agrava si mai tare, lucru care va duce, in timp, la defectarea intregului mecanism.
Prin urmare, revizia centralei termice este o procedura care trebuie sa fie luata in considerare de orice proprietar, pentru ca pericolul la care se supune in fiecare zi este unul mult prea mare. De asemenea, persoanele care isi doresc sa achizitioneze o centrala termica si au intrat pe acest articol pentru a se informa cu privire la revizia acesteia, pot lua in considerare Aleroma, un magazin online care pune la dispozitia clientilor sai o gama larga de sisteme de incalzire.