Finisajele interioare sunt ultimele detalii aplicate în interiorul unui spaţiu de locuit, detalii ce trebuie aplicate şi alese cu atenţie, fie că este vorba despre o casă nouă sau un apartament nou. Finisajele sunt printre cele mai solicitate servicii de către clienţii ce apelează la Registrul Constructorilor, oferind aspectul dorit încăperilor, în funcţie de destinaţia lor şi dau o notă personală acestora.
Finisajele includ placările cu gresie şi faianţă, detaliile de tâmplărie interioară, podelele, zugrăveala, vopseaua, tapetul, până şi plintele, baghetele pentru tavan, tavanele decorative şi detaliile pentru tavan, aplicele, lustrele şi întrerupătoarele, iar lista poate continua.
Ce rol au finisajele?
Finisajele au, pe lângă rolul artistic, foarte important pentru aspectul plăcut al interioarelor şi o importanţă în izolaţia fonică şi termică, fiind elemente de siguranţă contra incendiilor, fiind şi detaliile ce dau nota de bază în amenajarea interioară finală.
Finisajele interioare oferă un echilibru între latura practică, funcţională şi estetică, iar alegerea celor mai bune soluţii trebuie să reprezinte decizia celor care folosesc casa efectiv, care vor să o transforme într-un cămin. Cu alte cuvinte, alegerea finisajelor trebuie privită ca şi o oportunitate, fiid cea mai distractivă parte a procesului de construcţie şi amenajare. În plus, finisajele oferă posibilitatea amenajării spaţiului în stilul dorit, fie că este unul conservator, modern sau creativ.
Ce detalii sunt esenţiale în alegerea şi aplicarea finisajelor în locuinţă?
Alegerea finisajelor trebuie să înceapă cu ceea ce contează mai mult pentru proprietari, cu preferinţele acestora, pentru că există sute de finisaje individuale într-o casă şi mii de oportunităţi de alegere a acestora. Detaliile cele mai importante vor fi selectate la început, iar ulterior toate celelalte urmează în mod firesc. Podelele, uşile interioare, gresia, faiant, blatul din bucătărie şi culoarea pereţilor sunt cele mai importante finisaje.
Înainte de a face o alegere în acest sens, este important să se ţină cont de următoarele sfaturi:
- să aleagă culoarea pereţilor în armonie cu podelele, pentru o amenajare caldă şi intimă;
- să aleagă pereţii în contrast cu podelele în amenajările moderne sau minimaliste;
- să aleagă culoarea uşilor de interior şi ferestrelor în ton cu pereţii sau cu podelele;
- să lase camerele de zi luminoase şi pereţii în nuanţe deschise în aceste încăperi, care amplifică lumina;
- să aleagă, în camerele mai slab luminate natural, zugrăvirea pereţilor cu vopsele satinate sau eggshell;
- să aleagă gresia pentru podeaua din baie în nuanţa închisă, dar în gama de culoare cu faianţă pentru pereţi;
- să aleagă blatul din bucătărie care imită materialul folosit pentru podele, sau măcar în aceeaşi culoare;
- să aleagă tavane cu modele şi ornamente doar în camerele înalte;
- să aleagă tapetul sau elementele de décor pentru pereţi numai în camerele mari şi luminoase.
Nu în ultimul rând, alegerea vopselei pentru pereţi se face testând efectiv pe o porţiune de perete, pentru că proprietarii trebuie să ştie dinainte cum va arăta culoarea în camera întreagă. Există posibilitatea de a alege vopsea mata, satinata, semilucioasa sau eggshell, în funcţie de fiecare încăpere în parte.