Acasa Actualitate Sfaturi pentru perfecționarea tehnicii de desen

Sfaturi pentru perfecționarea tehnicii de desen

Autor: admin

Niciodată nu este prea târziu pentru o persoană să se perfecționeze în arta desenului. Dacă se ține cont de câteva reguli de bază, fiecare proiect va ieși așa cum se dorește. Pentru o lucrare bună, se vor utiliza carioci sau creioane de calitate.

  1. Schița este punctul de plecare

Fiecare desen se va executa începându-se cu o schiță în creion, fie că este vorba de un peisaj, un portret sau altă compoziție artistică.

2. Răbdare și relaxare

Înainte de a începe un desen, este nevoie de o anumită stare de relaxare, dar și de concentrare. Răbdarea este esențială, pentru a concepe și a duce la bun sfârșit orice proiect. Pe parcursul lucrului, este importantă și relaxarea mâinii sau a ochilor, astfel încât să se obțină un rezultat cât mai bun.

3. Nu se apasă pe creioane!

Multe persoane, indiferent de vârstă, atunci cand folosesc creioane colorate au tendința să apese prea tare pe vârful acestora, pentru a obține un aspect mai pronunțat al culorii. Specialiștii spun însă că tehnica indicată pentru obținerea unui efect intens al nuanțelor este folosirea mai multor straturi subțiri, care să fie intensificate la final.

Apăsarea creionului poate duce și la ruperea foii, acesta fiind un motiv în plus de încetare a acestui obicei greșit de a desena.

Vârful creionul se folosește pentru a contura cât mai precis detalii, iar lateralele acestia se pot utiliza pentru a se crea umbre.

4. Lumini și umbre

Un desen este apreciat atât din punct de vedere al tehnicii de execuție, cât și al ideii pe care a pus-o în valoare.

Cu ajutorul culorilor, dar și al nonculorilor alb/negru se pot crea efecte de lumini și umbre. Acestea sunt necesare atât pentru estomparea unor nuanțe prea puternice (albastru, rosu, verde), dar si pentru accentuarea umbrelor.

5. Proporțiile sunt importante

Un artist știe să se joace cu proporțiile. Acestea sunt foarte importante și se exersează pentru o bună deprindere. Astfel că și în acest caz repetiția este mama învățăturii.

Este important să se aleagă un obiect, ale caror dimensiuni sa se ia ca punct de reper, iar toate celelalte obiecte sa se raporteze la această mărime. Astfel se obține un desen apropiat de realitate.

6. Culorile complementare îmbogățesc desenul

Roata culorilor este foarte utila atunci cand se realizeaza un desen. Aceasta presupune reprezentarea egala a culorilor primare (rosu, galben, albastru), a celor secundare (verde, portocaliu și violet) si a celor terțiare (obținute prin combinarea unei nuanțe primare cu una secundară sau prin alăturarea a două nuanțe secundare). Principiul roții culorilor spune că, de fapt, nicio culoare nu este mai importantă decât alta.

Astfel că, într-un desen în carioci sau în culori, dacă se desenează un parc, iarba, care este în majoritate verde, poate fi presărată cu nuanțe de portocaliu, roșu sau cărămiziu.

Îmbunătățirea tehnicilor de desen ține de voința fiecăruia și de dorința de a se perfecționa. În acest scop, se mai pot urmări diverse tutoriale pe platforma youtube sau pe site-urile artiștilor plastici.

Articole relevante