Acasa Diverse Majorările facturilor, cauzate de pandemia de Covid

Majorările facturilor, cauzate de pandemia de Covid

Autor: admin

Pandemia de Covid cu care s-a confrutat întreaga omenire a dus la apariţia unei crize economice și, prin urmare, la creșterea tuturor preţurilor, de la bunurile și produsele de larg consum până la factura de energie electrică, gaze sau apă. 

Odată cu măsurile de relaxare de care s-au bucurat toți românii, aceștia a avut parte și de vești mai puțin bune, prețurile unor produse și servicii înregistrând majorări importante. Aceste majorări au venit încă de la începutul anului în curs și sunt generate, în principal, de sporirea taxelor impuse producătorilor. 

Domeniile care au înregistrat deja majorări de preţuri 

Anumiţi producători și furnizori de servicii au fost nevoiți să majoreze prețurile pentru clienţii lor ca urmare a taxelor mai mari pe care sunt nevoiți să le plătească în prezent. Încă de la începutul anului, românii au fost nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru țigări și carburanţi, precum și pentru facturile de utilităţi, în special cele de energie electrică. 

Conform unei directive a Uniunii Europene impuse Guvernului României, acesta a fost nevoit să majoreze acciza la țigări. Astfel, românii trebuie să plătească cu 50 de bani și până la un leu mai mult per pachetul de țigări. România are cele mai mari preţuri la țigări, raportat la puterea de cumpărare a românilor. 

Totodată, românii sunt nevoiți să plătească mai mult și pentru carburanţi, al căror preț a crescut la începutul anului, ca urmare a majorării accizei, cu 6,5 bani/ litru de benzină și 5,8 bani/ litru de motorină. În plus, aceste majorări vor duce și la scumpirea produselor de larg consum.

De la începutul anului 2021, piața energiei electrice s-a liberalizat, prin urmare și factura la energie electrică a crescut. Pentru a nu fi foarte afectaţi de aceste schimbări, românii au avut posibilitatea de a analiza ofertele și de a-şi alege furnizorul de energie electrică cu care să încheie un contract.

Domenii în care sunt preconizate majorări

Pentru cea de-a doua jumătate a anului, mediul economic preconizează că vor exista noi majorări, în domenii precum servicii, construcții, comerţ sau industria prelucrătoare. Totodată, antreprenorii din aceste domenii preconizează că vor înregistra și o creștere a activităţii economice, precum și a numărului de angajați. 

1. Industria prelucrătoare – afaceriştii din acest domeniu prevăd, pentru a doua jumătate a anului, o creștere moderată a volumului producției (de 12%) și o majorare a preţului produselor de aproximativ 18%;

2. Construcții – volumul producției din acest domeniu se preconizează a crește cu 25% și a prețului pentru lucrările de construcții, cu mai mult de 36%. De asemenea, antreprenorii prezic și o creștere moderată a numărului de angajați, de 10%.

3. Retail – în acest sector, managerii prevăd o sporire a activităţii economice cu 22%, a preţurilor de vânzare cu amănuntul cu 28% și a numărului angajaţilor cu 13%;

4. Servicii – cererea de servicii va înregistra o creştere de 17%, numărul angajaţilor o sporire de 7%, iar prețurile de vânzare sau de facturare, o majorare de 9%.

Articole relevante