Acasa Actualitate Militarii români se duc la război în uniforme decolorate și scămoșate! Ce are de spus Ministerul Apărării Naționale

Militarii români se duc la război în uniforme decolorate și scămoșate! Ce are de spus Ministerul Apărării Naționale

Autor: admin

Biroul de presă al MApN precizează, referitor la aspectele sesizate în spaţiul public în legătură cu noile uniforme combat ale Armatei României, că toate produsele de echipament din cadrul ţinutei combat, intrată în echiparea militarilor români, au fost achiziţionate prin licitaţie deschisă desfăşurată în mod transparent pe platforma on-line SEAP, prin anunţ publicat în data de 23 februarie 2017.

Astfel, au fost achiziţionate următoarele produse: bocanci combat din piele întoarsă, capelă combat, centură combat, costum de protecţie împotriva intemperiilor, costum combat categorii de forţe, costum termic, ecuson brodat, emblemă coifură, fes, lenjerie termică, mănuşi combat, mănuşi tactice, pălărie, pulover polar, scurtă, tricou, vestă tactică multifuncţională, arată MApN.

„Pentru elaborarea specificaţiilor tehnice, au fost testate o serie de materiale şi prototipuri de uniforme produse în laboratoarele Armatei, evaluate prin purtare de un număr de 436 militari, în perioada 2015-2016”, precizează ministerul.

Conform sursei citate, după finalizarea procedurii de licitaţie deschisă, a fost încheiat, în 12 iulie 2017, un acord-cadru cu 13 furnizori, pentru produsele menţionate. Unul dintre aceşti furnizori este S.C. Adina SRL care are de livrat Armatei Române, printre altele, costumul combat.

Valoarea maximă estimată totală a acordului-cadru este de 146 de milioane de lei, pentru toate cele 17 produse. Costumul combat (veston şi doi pantaloni) reprezintă 9 la sută din total, adică aproximativ 14 milioane de lei, la un preţ de 161 de lei, fără TVA, per bucată.

Primul contract subsecvent s-a încheiat cu S.C. Adina SRL, în 7 august 2017. Alături de alte produse atribuite, s-au livrat la termen aproximativ 30.000 de costume combat pentru toate categoriile de forţe. 

În luna aprilie 2018, s-a semnat al doilea contract subsecvent pentru aproximativ 50.000 de costume combat, care urmează a fi livrate până la sfârşitul anului.

De asemenea, MApN precizează că, în ce priveşte costumele combat, norma de echipare a militarilor este de două costume la doi ani, pentru misiunile desfăşurate în ţară, şi două costume la şase luni, pentru perioada misiunilor din teatrele de operaţii. La sfârşitul perioadelor menţionate, costumele combat îşi consumă durata de utilizare, dar pentru buna păstrare în timp a echipamentului combat este foarte importantă respectarea condiţiilor de întreţinere precizate atât pe etichetele de produs, cât şi în specificaţiile tehnice. Aceste costume au o perioadă de garanţie prevăzută prin contract de 12 luni, timp în care furnizorul are obligaţia a înlocui produsele, fără costuri suplimentare, în maximum 10 zile lucrătoare de la data notificării furnizorului de către beneficiar.

Pagina 1 din 2

Alte articole

Sursa: https://www.capital.ro/militarii-romani-se-duc-la-razboi-cu-uniforme-decolorate-si-scamo.html

Articole relevante