Acasa Actualitate Modul de utilizare a firelor electrice in functie de culorile lor

Modul de utilizare a firelor electrice in functie de culorile lor

Autor: admin

Intr-un depozit de electric pot fi gasite cabluri de mai multe culori si este foarte important ca persoana care le cumpara sa stie exact la ce urmeaza sa fie utilizate aceste cabluri. Recomandarea specialistilor este sa fie folosite culorile conform aplicatiilor pentru care au fost recomandate.

Depozit de electrice – firele gri sau cupru

Firele gri cu sarma de cupru sunt cele mai comune tipuri de sarma utilizate pentru impamantare.

Toate dispozitivele electrice trebuie sa fie impamantate. In cazul unei defectiuni, impamantarea ofera o cale sigura pe care curentul sa circule. Actualul curent coboara la sol sau la pamant. Conductoarele din cupru nu se conecteaza la dispozitivele electrice, cum ar fi intrerupatoarele, prizele si dispozitivele de fixare, precum si ramele sau carcasele de metal. Contoarele metalice electrice au, de asemenea, nevoie de conexiune proprie, deoarece sunt realizate dintr-un material conductiv. Contoarele din plastic sunt neconductoare si nu necesita impamantare. Acest tip de fire se gaseste in orice depozit de electrice.

Cablurile verzi izolate sunt uneori utilizate pentru impamantare.

Suruburile de pe dispozitivele electrice sunt, de multe ori, colorate in verde. Nu se va folosi niciodata un fir verde pentru alte scopuri decat pentru impamantare.

Albul indica firele neutre. Cand este examinat un fir alb sau gri, acesta nu trebuie sa aiba alte culori, nici macar sub forma de linii subtiri, pentru a putea fi folosit ca fir neutru. Liniile colorate indica un fir fierbinte. Firele mai vechi isi pot pierde uneori imprimeul cu banda colorata. Deci, in cazul in care panoul electric are o bucla libera in interiorul ei, exista posibilitatea sa fi fost lasata asa pentru a permite scoaterea unui fir neutru.

Termenul neutru poate fi inselator de periculos, deoarece pare sa implice o sarma neelectrica. Este important de retinut faptul ca firele neutre pot, de asemenea, sa conduca curentul si pot genera pericol de electrocutare.

In timp ce firele desemnate ca fierbinti (fire negre sau rosii izolate) transporta energie de la panoul de service (cutie de intrerupator) la dispozitiv, firele neutre duc energia electrica inapoi la panoul de service. Astfel, firele fierbinti si neutre au potentialul de a curenta si de a rani persoanele care intra in contact cu ele.

Firele galbene si albastre sunt uneori folosite ca fire fierbinti in interiorul conductelor electrice.

Rar, firele albastre si galbene pot fi gasite in instalatii NM. Firele simple sunt utilizate in mod obisnuit pentru comutarea cu trei sau patru cai.

Este foarte important ca la o vizita intr-un depozit electrice, persoana interesata de cumpararea cablurilor sa le achizitioneze doar pe cele care sunt utile. Fiecare culoare de cablu are o aplicatie proprie, de care se va tine cont, si care este importanta pentru sanatatea generala a instalatiei electrice.

Cei care nu stiu ce fire trebuie sa cumpere, ar trebui sa intrebe personalul din magazin pentru a primi toate sfaturile necesare. Personalul din magazine este pregatit pentru a putea face sugestii in sensul acesta si pentru a indica materialele electrice de care are nevoie clientul.

Articole relevante