Acasa Actualitate Stiati ca albul rochiei de mireasa nu semnifica puritate?

Stiati ca albul rochiei de mireasa nu semnifica puritate?

Autor: admin

Istoria rochiei albe de mireasa tinde sa fie putin confuza. In lumea moderna, occidentala, se considera in general ca rochiile albe sunt un semn de puritate sau virginitate, deoarece valorile crestine transmit idealul unei mirese virginale in ziua nuntii si exista traditii si asociatii culturale intre alb si puritate. In prezent, pot fi gasite rochii de mireasa in toate culorile, iar miresele au libertatea de a alege nuanta potrivita.

Istoria celor mai cunoscute rochii albe de mireasa

Rochiile de mireasa nu au fost tot timpul albe. De fapt, in unele culturi, albul a fost o culoare asociata cu doliul. Dar totul s-a schimbat dupa nunta regala britanica a Reginei Victoria cu Printul Albert, in 1840. De atunci si pana in prezent un numar tot mai mare de mirese cauta rochii de mireasa albe.

Regina Victoria era deja regina cand s-a casatorit cu Albert; prin urmare, ea a avut libertatea de a folosi nunta cu scopul de a face o declaratie si nu neaparat o ceremonie de punere in functie. Ea a ales sa foloseasca elemente precum dantele lucrate de mana si o coroana de flori pentru a sustine artizanii imparatiei ei si pentru a le arata ca ea este una dintre persoanele care ii sustine. Astfel, albul a fost cea mai buna alegere de culoare pentru a scoate in evidenta acea dantela frumoasa.

Desi ea a fost prima care a facut rochia alba de mireasa populare, istoria rochiilor albe la nunti merge mai departe in timp. Unii istorici cred ca, din moment ce materialul alb a fost mai costisitor si mai greu de pastrat curat decat alte culori, acesta a insemnat statutul inalt al purtatoarei sale. Multe familii bogate din intreaga istorie europeana au folosit alb pentru rochii de mireasa pentru a-si arata pozitia sociala.

Asa ca, inainte de 1840, rochiile de mireasa albe aveau in principal rolul de a arata bogatia. Nunta reginei Victoria a inspirat europenii sa atribuie alte semnificatii culorilor (puritate, virginitate etc).

In Biblie nuntile nu erau asa cum sunt cunoscute astazi. In acel moment, casatoria era considerata a fi mai mult un contract social formal sau practic, ceva ce stabilea beneficiile de ordin material ale familiilor din care proveneau mirii.

Traditia nuntilor nu este la fel de veche ca traditia casatoriei. Casatoria, in vremurile babiloniene, insemna vanzarea tuturor fetelor dragute celui mai bogat cumparator. Suna cumva a sclavie? Chiar asta a fost. Ideea dragostei romantice si a nuntilor a venit sa inlocuiasca aceasta practica mult mai tarziu in istorie.

Inainte de nunta reginei Victoria, culoarea rochiei de mireasa a fost mult mai putin controlata. In cele mai multe cazuri, o femeie se casatorea purtand culoarea preferata. Culoarea alba, in acele zile, era de obicei purtata numai de membrii foarte bogati sau regali ai societatii. In esenta, culoarea alba a fost folosita pentru a transmite bogatia, mai degraba decat puritatea. Aceasta ultima asociere a aparut mult mai tarziu.

Ca si in cazul multor altor ceremonii simbolice din intreaga lume, culorile selectate pentru rochiile de mireasa au semnificatii atribuite, culturale. Pentru miresele occidentale, albul este considerat un simbol al puritatii. Cu toate acestea, pentru miresele orientale, rosul este mai comun si reprezinta viata, noroc si fericire. Culorile preferate variaza in lume, unele tari, precum India si Nigeria, purtand haine foarte colorate pentru nunti.

Articole relevante