Traume, disconfort, fobii, depresie, anxietate… un psiholog online intervine în rezolvarea multor probleme. Află tot ce trebuie să știi despre rolul acestui specialist în tulburări emoționale.
Psihologul: ce tratează?
Psihologul poate fi apelat în orice moment al vieții. În funcție de specialitatea sa, poate primi copii, adolescenți, adulți, cupluri sau chiar familii: aceasta se numește terapie de familie. Motivele consultării sunt, prin urmare, numeroase și specifice fiecărei persoane.
Poți consulta un psiholog pentru a face față unui eveniment dureros, cum ar fi dispariția unei persoane dragi, pentru a te pregăti pentru un examen, pentru a rezolva o problemă specifică, cum ar fi o fobie sau insomnie, pentru a recâștiga încrederea în sine, pentru a te elibera de o amintire traumatică, pentru a-ți îmbunătăți relațiile cu ceilalți sau pentru a recâștiga energia pentru a întreprinde lucruri noi.
În timp ce majoritatea psihologilor sunt versatili și, prin urmare, sunt capabili să lucreze la toate tipurile de probleme, unii sunt specializați în rezolvarea problemelor specifice, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic sau depresia. În general, rolul psihologului este, prin urmare, de a-și ajuta pacientul să înțeleagă mai bine problemele sale și să recâștige bunăstarea.
Psihologul: cum o face?
Pentru a-și ajuta pacientul să-și schimbe perspectiva asupra lui însuși și asupra lumii din jur, psihologul poate folosi diferite tehnici. Instrumentele pe care le folosește depind de pregătirea pe care a facut-o și de concepția sa personală asupra tulburărilor emoționale. Cu toate acestea, majoritatea psihologilor folosesc dialogul. Astfel, ei își încurajează pacienții să își verbalizeze emoțiile, astfel încât să găsească ei înșiși propriile soluții.
Psihologul va putea sublinia importanța anumitor evenimente din viață de care pacientul nu este pe deplin conștient, dar nu se va înființa niciodată ca judecător. Este un ghid care îi conduce pe cei care îl consultă pe calea exprimării suferinței lor.
Fără implicarea deplină a pacientului său, psihologul nu poate face de obicei nimic. Dacă are cheile de schimbare, numai pacientul are capacitatea de a le folosi. În funcție de specialitățile sale, psihologul poate folosi diverse tehnici menite să faciliteze eliberarea pacientului său.
Nu este nevoie să te te simți rău pentru a vedea un psiholog
Timp de mulți ani, psihologul a fost considerat medicul nebunilor. Totuși, nu trebuie să te duci într-o stare rea pentru a vedea acest psiholog profesionist. Într-adevăr, necesitatea de a se încredința unei persoane neutre, o întrebare existențială sau dorința de a avea o cunoaștere mai bună despre sine sunt motive suficiente pentru a împinge ușa cabinetului unii psiholog.
Programarea la un psiholog este un moment important și adesea impresionant. De multe ori, vei vedea ca a cere ajutor de la un profesionist demn de acest nume va fi benefic pentru liniștea ta sufletească.