O brosura cu masuri de luat in cazul unui conflict sau unei catastrofe naturale – intr-un context tensionat intre Rusia si Occident – urmeaza sa ajunga, prin posta, in gospodarii suedeze.
Unde se afla adaposturile? Ce alimente trebuie stocate? In ce surse de informatie sa te increzi? – brosura „In caz de criza sau razboi”, tiparita in 13 limbi la solicitarea Guvernului, va fi expediata in perioada 28 mai – 3 iunie catre 4,8 milioane de gospodarii (din zece milioane) in Suedia.
In 20 de pagini ilustrate, aceasta brosura scurta enunta amenintarile carora le este expusa tara scandinava: razboi, atentat, atac cibernetic, accidente grave sau catastrofe naturale.
„Chiar daca Suedia este mai sigura decat multe alte tari (…), amenintarile exista. Este important ca toti sa stie care sunt amenintarile, pentru a se putea pregati”, a explicat Dan Eliasson, directorul general al Agentiei suedeze pentru Securitate Civila MSB, in cursul primei prezentari a brosurii, luni, la Stockholm.
„Un conflict militar in apropiere ne va afecta importurile de marfuri, mai ales alimentare, chiar daca nu se extinde pe teritoriul nostru”, a subliniat, pentru AFP, Christina Andersson, insarcinata cu conceperea brosurii, disponibila online.
Ultima tiparitura de acest fel, la initiativa autoritatilor, dateaza din 1961, in plin Razboi Rece.
Rusia nu este citata in pliant, insa oficiali suedezi se tem de o agresiune, in caz de conflict deschis cu NATO, in vederea taierii caii maritime a Aliantei Nord-Atlantice catre membrii sai baltici.
Suedia nu are frontiera terestra cu Rusia, insa cele doua tari sunt riverane la Marea Baltica, iar Moscova dispune de o baza navala la Baltiisk, in regiunea Kaliningrad.
Incursiunile rusesti
In decembrie, Comisia Apararii din care fac parte toate partidele reprezentate in Rikdsag a publicat o carte alba care traseaza orientarile militare ale Suediei in perioada 2021-2025, intitulata „Vointa de rezistenta”.
„Situatia militara s-a degradat in Europa in ultimii ani. Capacitatile militare ruse cresc si vor continua sa creasca”, s-a alarmat la acea vreme presedintele Comisiei Bjorn von Sydow, un fost ministru social-democrat la Apararii.
Comisia recomanda sa se investeasca 400 de milioane de euro pe an in modernizarea sistemelor apararii militare si civile, un lucru care sa permita populatiei sa reziste o saptamana cu apa si mancarea stocate, iar tarii sa sustina o blocada timp de trei luni.
Suedia – pe al carei teritoriu nu a …citeste mai departe despre „Suedia trimite prin posta 4,8 milioane de brosuri ca oamenii sa stie ce sa faca in caz de razboi cu Rusia” pe Ziare.com
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.