Acasa Actualitate Țările europene unde găsiți greu loc de muncă

Țările europene unde găsiți greu loc de muncă

Autor: admin

În România, rata şomajului este la aproape jumătate din media UE. În luna februarie, acest indicator a ajuns la 4,6%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna februarie a anului 2018 a fost de 419.000 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă (424.000 de şomeri), dar şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (472.000 de şomeri).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,1% în cazul celor de sex feminin). Anul trecut, pe piaţa muncii au fost în medie 60.000 de locuri de muncă vacante.

În cifre, ţara noastră este atipică faţă de alte state membre UE. Tot în februarie 2018, 3,58 milioane de tineri (sub 25 de ani) din ţările Uniunii Europene erau fără loc de muncă, potrivit Eurostat. Dintre aceştia, 2,5 milioane de tineri erau din ţările care au adoptat moneda europeană. Situaţia este alarmantă în ţări precum Spania, unde rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns la 35,5%, Italia, unde acelaşi indicator depăşeşte 32%, sau Grecia (45%).

Spania şi Italia, campioane la lipsa locurilor de muncă

Pornind de la peste 23% în 2015, rata şomajului în Spania, deşi în continuă scădere, rămâne la cote alarmante. Numărul şomerilor din Spania a scăzut în februarie cu 6.280 persoane, comparativ cu luna precedentă, la 3,47 milioane de persoane. Pe sectoare, numărul celor fără un loc de muncă a scăzut în servicii (15.133 persoane), în industrie (4.010) şi construcţii (3.800) şi a crescut în agricultură (10.846). Cu toate acestea, găsirea unui loc de muncă este în continuare o provocare în această ţară.

Datele oficiale arată că aproape un milion de români lucrează în Spania în mod legal. Aici, statul oferă patru tipuri de ajutor de şomaj: indemnizaţie pentru cotizare insuficientă, indemnizaţie pentru sprijin familial, indemnizaţie pentru cei peste 45 de ani şi respectiv pentru cei peste 55 de ani. Perioada în care se acordă indemnizaţie de şomaj diferă în funcţie de perioada de timp în care s-a cotizat. Astfel, minimul este de 4 luni iar maximul perioadei în care puteţi beneficia de indemnizaţie de şomaj este de 2 ani (pentru cel puţin 6 ani cotizaţi). Suma este de circa 426 de euro iar şomerii primesc şi consultanţă pentru găsirea unui loc de muncă.

Alte articole

Pagina 1 din 2

Sursa: http://www.capital.ro/munca-tarile-europene-unde-gasiti-greu.html

Articole relevante