Acasa Actualitate Trei economii emergente, în pericol. Se repetă scenariul din 2013?

Trei economii emergente, în pericol. Se repetă scenariul din 2013?

Autor: admin

Pieţele financiare internaţionale nu au uitat scenariul de groază din 2013, când Ben Bernanke, fostul şef al FED, sistemul american de bănci centrale, a anunţat că autoritatea financiară a SUA ar putea reduce achiziţiile de obligaţiuni în valoare de miliarde de dolari. Pieţele de capital au intrat în stare de şoc: cursurile obligaţiunilor s-au prăbuşit, randamentele împrumuturilor au explodat în sus. Afectate au fost mai ales economiile ţărilor emergente. Monedele lor naţionale s-au prăbuşit iar economiile lor au fost lovite de o retragere masivă a capitalului străin.

Și acum se observă tendinţe similare, chiar dacă nu atât de abrupte şi masive precum în 2013: lira turcească, pesoul argentinian şi randul sud-african s-au devalorizat serios în ultimele luni. O contribuţie însemnată la aceste evoluţii au avut din nou SUA şi dolarul american. „Pe moment, dolarul puternic este cel care pune sub presiune cele trei devize. Monedele naţionale din lumea întreagă resimt efectele, dar în cele trei ţări este impactul cel mai amplu”, explică Antje Praefke, expertă monetară la Commerzbank.


Cresc dobânzile la obligaţiunile americane pe termen lung

Totuşi, situaţia de azi diferă de cea din 2013. FED-ul american a pus capăt între timp programului de achiziţionare de obligaţiuni, menit să sprijine economia, şi vizează acum echilibrarea bilanţului său. Dobânda de referinţă a fost de asemenea majorată în mai multe etape de autoritatea financiară de la Washington. FED a învăţat din anunţul hazardat din 2013 al lui Bernanke şi a luat aceste măsuri gradual, pregătind în prealabil cu grijă pieţele financiare pentru paşii ce au urmat. Randamentele la obligaţiunile de stat americane au crescut însă la rândul lor. Săptămâna trecută, dobânzile la obligaţiunile americane pe zece ani au depăşit pragul de 3%. Ceea ce face ca aceste hârtii de valoare să devină interesante pentru investitorii din spaţiul american şi duce la reorientarea fluxului de capital din alte regiuni spre SUA. Cel mai mult au de pierdut tocmai economiile emergente. Dar riscurile sunt împărţite în mod deosebit în rândul acestor ţări emergente. „Avem azi în principiu un mediu mai solid pentru economiile emergente. Doar câteva ţări se confruntă cu probleme mai mari”, crede Mauricio Vargas, economist la Union Investment.
Turcia şi problemele ei autogenerate

De exemplu Turcia: ţara se află în plină transformare într-un stat prezidenţial autoritar, sub Recep Tayyip Erdogan. Inflaţia este galopantă, a ajuns la 10%. Banca centrală ar trebui deci să majoreze dobânzile. Dar Erdogan s-a opus. Săptămâna trecută a ameninţat că vizează sporirea controlului său asupra băncii centrale. Lira turcească este de luni bune în cădere liberă iar cursul descendent s-a accentuat după afirmaţiile şefului statului.

Observatorii cred că problemele economice şi monetare ale Turciei sunt mai degrabă autogenerate. Vinovat este principalul om din stat, chiar dacă nu îi place să audă aşa ceva. Iar situaţia s-ar putea chiar înrăutăţi, având în vedere lipsa unei viziuni de redresare. Lira slabă determină scumpirea importurilor, ceea ce va duce la noi creşteri de preţuri şi la majorarea inflaţiei. De suferit au mai ales oamenii de rând, a căror putere de cumpărare se duce şi mai mult la vale.


Criza din Argentina şi FMI

Un alt exemplu este Argentina. Situaţia economică de acolo poate fi descrisă drept dramatică. Este evident acest fapt şi prin gestul guvernului de la Buenos Aires de a cere ajutorul FMI. Moneda naţională aregentiniană peso a pierdut 10% faţă de dolarul american într-o singură săptămână. Și aici urmarea este scumpirea importurilor. Situaţia este grea pentru Argentina deoarece acest stat, la fel ca Turcia, are un bilanţ comercial negativ, adică importă mai mult decât exportă. Cresc astfel datoriile de stat, preţurile explodează: FMI estimează că Argentina va avea anul acesta o inflaţie de 23%. Pentru a evita noi retrageri de capital din ţară, banca centrală de la Buenos Aires a majorat dobânda de referinţă de la 27,5 la 40 de procente.

În ciuda problemelor mari din aceste ţări amintite, vestea bună este că majoritatea statelor emergente reuşesc să facă faţă fără mari dificultăţi la majorarea dobânzilor din SUA. Dar presiunile se vor menţine, pentru că dobânzile din America vor creşte în continuare în mod normal în lunile care vin. Acest lucru face ca investiţiile în spaţiul dominat de dolarii americani să devină mai atractive, slăbind astfel celelalte monede naţionale şi regiuni economice.

Articol realizat de Mischa Ehrhardt pentru DW.com


Alte articole

Sursa: http://www.capital.ro/trei-economii-emergente-in-pericol.html

Articole relevante