Foarte mulţi angajaţi se văd în poziţia de a vorbi în public, în faţa colegilor ei, a şefilor, a colaboratorilor, în cadrul şedinţelor de afaceri, iar pentru a face faţă cu brio emoţiilor şi pentru o mai buna organizare a ideilor, folosirea unui flipchart este cea mai bună opţiune în acest sens.
Că prezentarea să aibă succes, fie că are loc în câteva minute sau în câteva zeci de minute, utilitatea unui flipchart este bine cunoscută. Prezentările joacă un rol important în toate domeniile de activitate, pentru că această comunicare față în față poate convinge, poate atrage investitori, poate crea relaţii interpersonale şi o colaborare eficienta.
Ce este flipchart? De ce este util?
Înainte de a comanda un astfel de obiect, este important ca potenţialii cumpărători să ştie ce este flipchartul, precum şi de ce este util într-un birou. Flipchartul este un articol de papetărie foarte important în fiecare birou, ideal pentru diferite prezentări şi expuneri de planuri, de probleme şi de idei. Flipchartul este de mici dimensiuni, este alcătuit dintr-o tabla albă, magnetică, susţinută de un sistem de picioare, cu ajutorul căruia se poate fixa la o înălţime convenabilă pentru utilizatori.
Flipchartul este de mai multe feluri, de tip mobil, portabil sau fix, magnetic sau care foloseşte col de hârtie, pe care se scrie folosind markere speciale. În ceea ce priveşte utilitatea unui flipchart, aceasta face referire la puterea de convingere pe care o au utilizatorii. Tocmai datorită faptului că oamenii sunt fiinţe vizuale, pentru o mai bună înţelegere a problemelor complexe sau explicarea lor unei audienţe, comunicarea vizuală folosind accesorii de afişare şi conferinţe de tip flipchart sunt extrem de importante.
Cu alte cuvinte, flipchartul este un echipament profesional foarte important care determină succesul orelor de training, de curs, de coaching şi de conferinţe. Grupurile au nevoie de acest set de instrumente de expunere a ideilor, pentru orice prezentare a ideilor sau a conceptelor în conferinţe, ateliere, simpozioane sau cursuri. Graţie libertăţii şi flexibilităţii pe care o oferă, flipchartul este unul din cele mai utilizate instrumente, ideale pentru a prezenta idei, scheme sau formule în context oficial.
Scurt istoric al flipchartului
Dacă oamenii îşi închipuie că flipchartul este un element cât se poate de modern, cu siguranţă se înşeală. Flipchartul este un dispozitiv mai vechi decât pare, primul brevet datând din anul 1913, fiind folosit chiar din anii 1900.
Concret, prima atestare a folosirii unui flipchart datează din anul 1912, când CEO-ul la Naţional Cash Register se adresă membrilor unui club şi îşi expunea ideile cu ajutorul unui flipchart. Aşa cum este cunoscut în forma sa actuală, flipchartul a fost inventat în anii 1970 de către Peter Kent.
De atunci, flipchartul a devenit un element extrem de important în clădiri de birouri, în instituţii de învăţământ şi în alte instituţii.