Acasa Economia Mondiala Veste BOMBĂ pentru cei care au mașini DIESEL și pe BENZINĂ: Se schimbă denumirile carburanţilor

Veste BOMBĂ pentru cei care au mașini DIESEL și pe BENZINĂ: Se schimbă denumirile carburanţilor

Autor: admin

Vânzătorii de carburanţi dar şi producătorii auto au obligaţii noi privind marcarea carburanţilor auto, fie că vorbim de benzină, diesel, vehicule hibride sau pe gaz. Este vorba de prevederile Directivei europene 2014/94/UE, scrie digi24.ro.

Modificările au drept scop realizarea unui sistme integrat la nivelul întregii Uniuni Europene. Etichetele vor fi amplasate:

• La vehiculele noi produse, în imediata vecinătate a clapetei / capacului rezervorului.

• În manualul proprietarului vehiculului. În cazul vehiculelor mai noi, acestea pot apărea, de asemenea, în manualul electronic disponibil prin intermediul unui centru infotainment al unui vehicul.

• La toate staţiile publice de alimentare cu combustibil pe unitatea de distribuire a combustibilului şi pe duza de umplere a distribuitorului de combustibil.

• la dealeri de vehicule.

Dar care sunt tipurile de vehicule la care se aplică obligativitatea? Este vorba noile vehicule fabricate: motorete, motociclete, triciclete şi cvadricicluri, autoturisme, vehicule utilitare uşoare, vehicule comerciale grele, autobuze şi autocare. Etichetele se vor aplica inclusiv pe vehiculele hibrid.


Eticheta va fi plasată pe vehicule noi produse şi pe benzină, motorină, hidrogen (H2), pompe de umplere cu gaz natural comprimat (CNG), gaz natural lichefiat (GNL) şi pompe de umplere cu gaz petrolier lichefiat (LPG) într-o manieră clară şi vizibilă pentru consumatori, începând cu data de 12 octombrie 2018.

Cum vor arăta etichetele

Există modele specifice de etichetă pentru carburanţii de tip benzină, combustibilii de tip diesel şi combustibilii de tip gazos (de exemplu CNG, GNL, GPL şi hidrogen).


  • Forma pentru un combustibil de tip benzină este un cerc („E” reprezintă componentele biologice specifice prezente în benzină, adică etanol).

  • Forma pentru un combustibil de tip diesel este un pătrat („B” reprezintă componentele specifice de biodiesel prezente în motorină, adică biodiesel).

  • XTL înseamnă motor diesel sintetic şi indică faptul că nu este derivat din ţiţei).

  • Forma pentru un combustibil de tip gazos este diamant.

Noile etichete vor fi distribuite în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, ţările SEE (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), precum şi Macedonia, Serbia, Elveţia şi Turcia. Depinde de Marea Britanie să decidă modul în care vor fi aplicate regulile UE după Brexit, dar vehiculele noi produse vor avea etichetele montate pe linia de producţie, astfel încât vehiculele care intră pe piaţa din Marea Britanie vor continua să aibă etichetele.

Pagina 1 din 1

Alte articole

Sursa: https://www.capital.ro/veste-bomba-pentru-cei-care-au-masini-diesel-si-pe-benzina-se-schimba-denumirile-carburantilor.html

Articole relevante