Eurodeputatul Siegfried Muresan a cerut Comisiei Europene sa dea detalii privind masurile concrete pe care le poate lua pentru a le garanta miilor de salariati ai combinatului siderurgic galatean pastrarea locurile de munca, dupa ce ArcelorMittal va vinde unitatea de productie.
In mod normal, de asigurarea unui viitor pentru angajatii din siderurgie ar trebui sa se ocupe si Guvernul Romaniei. Daca o si face, e greu de spus, in conditiile in care refuza sa dea publicitatii informatii in acest sens.
Inca de pe 13 aprilie grupul britanico-indian ArcelorMittal a anuntat ca vinde combinatul siderurgic de la Galati, impreuna cu alte unitati de productie din regiune, daca in schimb CE ii va permite sa cumpere otelaria italiana Ilva, cea mai mare din Europa.
Pe 7 mai, CE a acceptat propunerea ArcelorMittal si a dat unda verde vanzarii combinatului de la Dunare.
Aceste evenimente i-au nelinistit pe galateni, in conditiile in care combinatul siderurgic este cel mai mare angajator din judet, cu circa 5.500 de oameni pe statele de plata. In plus, sute de firme locale rezista doar datorita colaborarii cu acesta. Concret, galatenii se tem ca unitatea siderurgica din orasul lor va ajunge pe mana rusilor, care o vor inchide, asa cum au facut si cu cea de la Campia Turzii.
Guvernul Romaniei n-a luat atitudine, asa cum ar fi trebuit, in acest caz. Astfel, abia la o luna dupa primul anunt de vanzare, vicepremierul Viorel Stefan a declarat ca – in baza contractului de privatizare a fostului Sidex SA, incheiat in 2001 – statul roman va putea refuza pontentiali cumparatori ai combinatului propusi de ArcelorMittal. In rest, n-a mai oferit nicio informatie cu privire la implicarea Guvernului in monitorizarea tranzactiei.
CE, in schimb, a dat publicitatii un comunicat pentru a-i asigura pe oameni ca va monitoriza cu atentie vanzarea combinatului galatean, pe care si-l doreste chiar mai productiv decat este astazi. Mai exact, potrivit CE:
„ArcelorMittal s-a angajat sa organizeze o procedura de vanzare nediscriminatorie si transparenta a pachetului de cesionare, deschisa tuturor potentialilor cumparatori. ArcelorMittal va notifica apoi Comisia cu privire la alegerea unuia sau mai multor cumparatori pentru bunuri.
Comisia va evalua apoi cumparatorii pentru a vedea daca au abilitatea (expertiza, resursele financiare etc.) si determinarea de a continua sa opereze si sa dezvolte capacitatile de productie in scopul de a reprezenta competitori pentru Ilva. Cu alte …citeste mai departe despre „Speranta salvarii combinatului de la Galati vine doar de la Bruxelles. Dar ce poate face CE pentru siderurgisti?” pe Ziare.com
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.