De multi ani se observa anumite tendinte in ceea ce tine de „proiectarea caselor”. Se poate observa ca nu numai constructia, ci si designul este „sezonier”. Este posibil sa se faca distinctia intre anumite perioade in care arhitectii primesc mai multe cereri decat de obicei si cele in care se primesc mai putine cereri.
Prin urmare, cand este cel mai bun moment pentru a lucra cu un arhitect? Desigur, este vorba despre un proiect individual, deoarece un proiect fara modificari poate fi adaptat mai repede in majoritatea cazurilor.
Daca vrei sa incepi construirea unei case in primavara – septembrie a anului precedent este ultimul moment bun si convenabil pentru a incepe o cooperare de proiectare cu un arhitect. Pentru multi, cel mai bun moment este in timpul verii, adica iulie si august , pentru ca atunci, fara teama de intarzieri formale, te poti dedica scenei care iti place cel mai mult – conceptul arhitectural. Daca vrei sa incepi construirea unei case doar „intr-un an”, nu conteaza cand incepi proiectarea.
Cand este cel mai bun moment pentru a lucra cu un arhitect?
Cel mai bun moment pentru a lucra cu un arhitect este in timpul vacantelor – cel tarziu in septembrie (daca alegi un proiect individual, desigur). In functie de modul in care functioneaza fiecare birou de proiectare constructii sau arhitect, acordul asupra unui concept dureaza doua pana la patru luni, iar in cazul persoanelor mai indecise, chiar si sase luni. Prin urmare, cel mai bun moment pentru a incepe cooperarea este fie perioada anterioara sezonului cald si perioada de vara in sine, fie cel tarziu in septembrie. Mai raman aproximativ 8 luni din septembrie pana in primavara, iar primavara este, dupa cum stie toata lumea, cel mai bun moment pentru a incepe constructia.
Etapa intai a conceptului din biroul de proiectare dureaza atat timp cat tu doresti sa-ti schimbi casa ideala, dar in medie este de 3 luni. In cursul anului, planurile atat ale investitorilor, cat si ale designerilor, lista preturilor de piata a lucrarilor, tehnologiile si chiar ideile in sine se schimba.
Urmeaza etapa a doua – pregatirea documentatiei de constructie si etapa a treia – procedura pentru obtinerea autorizatiei de construire. Toate aceste 3 etape dureaza aproximativ 6 luni. Daca nu exista un plan local valid pe teren, solicita doar conditii de dezvoltare – nu va fi mai rapid. Dar asta e bine, pentru ca sase luni este momentul optim pentru a gandi totul si a obtine aranjamentele minime necesare.
Dupa cum poti vedea, totul depinde de cat de repede doresti sa incepi sa construiesti. Si indiferent daca alegi un design gata realizat sau un proiect unic – merita sa iei in considerare alegerea ta si sa nu ii nicio decizie in graba. La urma urmei, o casa in majoritatea cazurilor este o investitie de o viata, asa ca tine cont de fiecare decizie!