Chiar dacă astăzi asociem gazul cu utilitățile fără de care nu am putea duce o viață civilizată, având posibilitatea de alege liber orice furnizor gaze, au fost vremuri în care gazul natural era un lux.
Ce este gazul natural?
Gazul natural este în mare parte metan, dar conține și alți compuși precum etanul, propanul, butanul și pentanii – aceștia sunt numiți lichide din gaze naturale. Gazul natural poate conține, de asemenea, compuși de sulf, azot, dioxid de carbon, apă și alte substanțe.
De unde provine gazul natural?
Gazul natural s-a format în urmă cu milioane de ani când căldura și presiunea au transformat materia vegetală și animală într-o descompunere îngropată în straturi sedimentare de roci. În mod normal, gazele naturale sunt prinse sub straturi de piatră care îl împiedică să iasă ușor la suprafață.
Tipuri de gaze naturale
Gazul natural este extras din straturile din adâncime ale pământului folosind o varietate de metode în funcție de geologie. Resursele de gaze naturale sunt cunoscute ca fiind convenționale sau neconvenționale.
- Gazele naturale convenționale sunt prinse în depozite de roci poroase, cum ar fi gresia. Aceste gaze sunt ușor de produs folosind metode tradiționale de forare. Majoritatea rezervelor convenționale au fost dezvoltate pe scară largă.
- Gazul natural neconvențional se găsește în formațiuni stâncoase strânse (neporoase), cum ar fi șistul. Această resursă este recuperată printr-o combinație de foraj orizontal și fracturare hidraulică. Folosirea acestor metode pentru a produce gaze naturale, care înainte nu erau accesibile cu forajul tradițional, a crescut considerabil rezervele de gaze naturale recuperabile din mai multe țări. Un alt beneficiu este capacitatea de a fora mai multe puțuri de pe același strat la suprafață, permițând o recuperare mai mare a resurselor pe o amprentă de teren redusă.
Unde au fost prima dată descoperite gaze naturale în România
În România, primele zăcăminte de gaz natural au fost descoperite la Sărmășel, în județul Mureș, în anul 1909. Sonda 2 Sărmășel a fost a fost realizată în scopul extragerii sărurilor de potasiu. Ulterior, a devenit unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă.
Sonda nr.2 de la Sărmășel era a IV-a din lume la acea dată, din punct de vedere al cantității de gaze (912.124 mc/zi), fiind întrecută numai de:
- sonda de la Pittsburg cu 83.000 mc/ora;
- sonda Hoge din Pennsylvania cu un debit de 70.750 mc/ora;
- sonda Matson-Terrain cu un debit de 41.150 mc/ora.
Un an mai târziu, în 1910, avea loc prima încercare din Europa de a transporta gazele, încercare ce a fost finalizată în 1914 cu prima conducta de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmășel la Turda pe o distanță de 55 km. Peste încă un an, în 1915, se constituia prima societate din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), având ca activități:
- explorarea;
- forarea;
- exploatarea;
- transportarea și distribuirea gazelor naturale din bazinul transilvan.
Descoperirea gazelor nu a fost neapărat o bucurie deoarece pe vremea respectiv se dorea descoperirea sărurilor de potasiu de care avea nevoie industria de armament. De aceea, a fost nevoie de timp pentru a i se acorda importanță acestei noi resurse: gazul.