Acasa Diverse Reguli de siguranta ce trebuie respectate in internet banking

Reguli de siguranta ce trebuie respectate in internet banking

Autor: admin

Utilizarea serviciilor bancare online, reunite sub denumirea cuprinzatoare de internet banking, pare a fi o solutie benefica in conditiile pandemiei de coronavirus. Problemele de securitate exista insa si trebuie ca sa ii preocupe in cel mai inalt grad pe toti utilizatorii.

Din fericire, bancile introduc in mod constant noi update-uri care cresc nivelul de securitate al finantelor clientilor si al datelor sale personale.

Cu toate acestea, merita sa nu ne bazam doar pe faptul ca sistemele de securitate vor avea grija de cel mai inalt nivel de conturile bancare online, trebuie pe cat posibil ca sa ne protejam si noi in acest sens.

Iata ce trebuie sa ai in vedere si tu cand folosesti aceste moderne serviciile bancare online:

1. Fereste-te de linkurile suspecte 

Hackerii au felurite modalitati de a obtine informatiile ce ii intereseaza si de a fura de la acei clienti ai bancii.

Toate datele importante sunt furnizate de banca prin mesaje pe contul bancar electronic.

Daca observi un mesaj intr-un email care pare a fi fost trimis de un angajat al bancii, fii extrem de vigilent.

Cel mai bun lucru de facut intr-o astfel de situatie este sa contactezi banca si pur si simplu sa nu deschizi e-mailul suspect. Daca faci click pe un astfel de link, poate fi vorba de phishing si de multe ori se ajunge chiar pana la pierderea fondurilor pe care le detii.

2. Protejeaza-ti datele de conectarile straine

Chiar daca este vorba si de cea mai apropiata persoana, fii precaut cu datele tale de conectare. Daca anumite informatii sensibile cad in mainile gresite, situatia poate deveni una extrem de periculoasa si cu siguranta se va termina totul prost.

3. Asigura-te ca te deconectezi imediat dupa utilizarea serviciilor bancare electronice. De asemenea, nu uita sa pastrezi datele legate de contul tau online intr-un loc sigur, departe de ochi straini.

4. Fii vigilent atunci cand dai autorizari prin SMS. Verifica toate datele legate de banii in cauza: ora si data, detaliile transferului, numarul contului si suma exacta.

5. Daca copiezi date de transfer, verifica conformitatea acestora cu acelea originale.

6. Verifica toate tranzactiile financiare efectuate. Acest lucru iti va permite ca sa detectezi orice erori sau lucruri suspecte si sa actionezi in timp util pentru a le corecta. Hotii virtuali transfera adesea sume mici, astfel incat victima sa nu observe. Foloseste-te de posibilitatea pe care o ai de a-ti  verifica online contul bancar in orice moment.

7. Antivirus si firewall. Iata doua mijloace de protectie pe care nu trebuie ca sa le uiti niciodata! 

8. Conecteaza-te la serviciile bancare electronice numai prin intermediul unui browser actualizat, preferabil recomandat de catre banca unde esti client.

9. Nu instala nimic de origine necunoscuta pe dispozitiv. Un astfel de software poate fi un virus informatic sau o aplicatie capabila ca sa iti puna in pericol finantele personale.

Hackerii pot obtine ilegal acces la istoricul de navigare, la caracterele tastate de victima, la capturi de ecran. 

10. Daca este posibil, utilizeaza doar un singur dispozitiv pentru a-ti accesa serviciile de online banking.

11. Asigura-te ca ai o parola corecta pentru accesarea contului bancar online. Ar trebui ca aceasta sa fie puternica si sa contina litere mari si mici, cifre si caractere speciale. Nu utiliza o parola pe care ai setat-o ​​pentru a te conecta la servicii bancare online in alta parte. De asemenea, nu uita sa iti schimbi parola in mod regulat, cel mult la 2 – 3 luni.

12. Descarca aplicatiile bancare mobile ale bancii tale numai din surse de incredere: App Store, Google Play etc.

13. Familiarizeaza-te cu sfaturile cele mai recente provenite de la banca tale privind securitatea bancara electronica. Si, mai ales, nu uita ca sa le folosesti efectiv, nu doar sa le lasi la nivelul de simple informatii.

In concluzie, e-banking-ul are multe avantaje pentru clienti, dar necesita si o atentie sporita.

Respectand regulile de siguranta bancara, nu ai insa de ce sa te temi.

Vrei sa afli detalii importante despre deschiderea si utilizarea unui cont bancar online? Intra pe e-bancamea.ro chiar acum!

Articole relevante