Acasa Diverse Atacul cibernetic îți poate afecta compania. Află cum să te ferești!

Atacul cibernetic îți poate afecta compania. Află cum să te ferești!

Autor: admin

Companiile de tip IMM se gândesc foarte rar la investiții în domeniul securității cibernetice, iar când o fac se datorează unui atac de acest tip. Atacul cibernetic înseamnă mai mult decât pierderea unor fișiere sau documente, iar repercusiunile pot avea un impact devastator asupra imaginii unei companii și asupra relațiilor cu clienții.

Multe dintre companii consideră, încă, investiția într-o soluție de protecție împotriva atacului IT drept una lipsită de fond, câtă vreme business-ul este mic și nu are cine să le atace. Întâi de toate, orice antreprenor ar trebui să știe că o astfel de soluție este mult mai ieftină decât reparația după un atac cibernetic.

Ce înseamnă atacul cibernetic?

Atacul cibernetic este încercarea hackerilor de a distruge rețeaua de calculatoare sau întregul sistem de organizare al companiei. De regulă, hackerii au în vedere date sensibile sau confidențiale, pe care le fură cu ajutorul virușilor, a malware-ului, fraudei sau chiar a extorcării.

Cele mai frecvente atacuri cibernetice sunt cele de răscumpărare, care criptează datele furate și le redau posesorilor în baza unei sume de bani. O altă formă de atac cibernetic este sniffer, care colectează traficul din computer și exploatează informațiile stocate în acesta.

Cum are loc un atac cibernetic?

Există varii modalități prin care hackerii pot accesa o rețea de date, dar cele mai multe dintre ele sunt silențioase, ceea ce le face aproape imposibil de detectat. Atacurile cele mai comune au loc prin intermediul email-ului, a telefonului sau prin deturnarea traficului. 

O altă metodă, la fel de întâlnită în zilele noastre, este Distribuit Denial of Service (DDoS), care trimite o cantitate uriașă de trafic către o companie, cu scopul de a bate sistemul. Prin blocarea acestuia, utilizatorii nu mai pot accesa un site sau un serviciu al companiei.

Care sunt modalitățile de a preveni atacurile cibernetice?

Treptio, companie care furnizează servicii IT pentru companii, recomandă implementarea următoarelor măsuri de protecție:

Instalarea unui antivirus eficient

Deși atacurile cibernetice au în centrul atenției companiile, virușii sunt mult mai des întâlniți. Deși aceștia nu pot cripta datele, le pot fura și virusa calculatorul, încetinind activitatea angajaților. Instalarea unui antivirus eficient poate proteja împotriva a 99% dintre cei mai cunoscuți viruși. 

Folosirea unui firewall

Firewall-ul împiedică accesul virușilor la computer. 

Utilizarea unei rețele de tip VPN

Din cauza pandemiei, încă sunt mulți angajați care lucrează de acasă, iar asta poate crește riscul unui atac cibernetic. De aceea este recomandat un VPN, care poate fi folosit de oriunde și de pe orice dispozitiv, care criptează datele și face interceptarea mult mai dificilă.

Menținerea soft-ului actualizat

Pentru a elimina riscul unui atac cibernetic este foarte important ca orice computer folosit să aibă ultimele update-uri instalate.

Two Factor Authentication

Autentificarea prin doi factori are nevoie atât de parola ta cât și de telefonul tău mobil pentru a te conecta la cont. Prin această metodă mail-ul nu va putea fi spart. 

Backup-uri

Este important backup-ul pentru a proteja toate datele companiei. Optează pentru backup-ul periodic, astfel încât datele să nu fie pierdute sau alterate.

Articole relevante