Acasa Bani Avantajele si dezavantajele de a lucra in multinationale

Avantajele si dezavantajele de a lucra in multinationale

Autor: admin

Corporatiile multinationale ofera tarilor in curs de dezvoltare din intreaga lume infrastructura financiara necesara pentru realizarea dezvoltarii economice si sociale. Dar, desi aduc mai multe beneficii pentru astfel de natiuni, vin si cu unele dezavantaje.

  1. Dimensiunea lor le ofera sansa sa imbunataseasca economia

Marimea operationala si amploarea acestor corporatii le poate oferi sansa de a ajuta foarte mult economia, in timp ce angajatii primesc un salariu mai mare, decat cei care lucreaza in companii mici.

  1. Multinationalele sunt rentabile

Prin utilizarea fortei de munca in anumite parti ale lumii unde costul scazut al vietii nu necesita salarii mari pentru productie, aceste companii pot reduce costurile pentru consum. Drept urmare, multe industrii pot beneficia si ele de pe urma multinationalelor in timp ce angajatii din acestea lucreaza intr-un mediu foarte placut si modern, participand inclusiv la evenimente corporate.

  1. Munca este foarte bine remunerata si mediul de lucru este avansat

Investitiile interne ale acestor companii globale ofera moneda straina atat de necesara economiilor in curs de dezvoltare, care la randul lor ajuta la crearea de locuri de munca si la cresterea asteptarilor angajatilor. De asemenea, acesti angajati vor fi integrati in medii de lucru foarte avansate si beneficiaza de tot echipamentul modern de care au nevoie.

  1. Sunt respectate cele mai inalte standarde de lucru

Aceasta este una dintre cele mai bune calitati ale acestor corporatii. De exemplu, McDonalds este inca McDonalds oriunde opereaza in lume. Exista un standard pe care acest lant de restaurante trebuie sa il atinga. Acelasi lucru este valabil si pentru sectorul productiei, unde sunt stabilite standarde si se asteapta sa fie respectate. Acest lucru creeaza incredere si incredere in randul consumatorilor, dar si un mediu optim pentru angajati.

Dezavantajele lucrului in multinationale

  1. Responsabilitati mai mari

Chiar daca angajatii lucreaza intr-un mediu avansat din toate punctele de vedere, este foarte posibil ca acestia sa aiba si responsabilitati mai mari, ceea ce va duce la scaderea nivelului de multumire al acestora si la cresterea nivelului de stres,

  1. Uneori forta de munca este exploatata

Aceste corporatii nu sunt binecunoscute pentru tratarea oamenilor in mod echitabil si sunt cunoscute in schimb pentru ignorarea regulilor si reglementarilor, precum si pentru ca se trece cu vederea nedreptatea la locul de munca. Multinationalele nu ofera acel mediul prietenos de lucru ci fiecare trebuie sa stie ce are de facut si sa faca, fara sa ceara foarte multe favoruri din partea angajatorului. Multe multinationale au fost descoperite exploatand muncitori si resurse naturale fara a tine cont de bunastarea economica a oricarei tari.

Desi este un lucru important faptul ca corporatiile multinationale aduc o multime de beneficii, nu putem, de asemenea, sa negam ca pot provoca unele probleme majore in economie. In functie de modul in care decurg lucrurile in multinationala in care lucrezi, poti decide daca este cazul sa ramai sau sa schimbi jobul ori de cate ori te simti nedreptatit si nimeni nu pare dispus sa remedieze acest aspect in favoarea ta.

 

Articole relevante