Acasa Actualitate Care sunt cele mai bune metode pentru a invinge anxietatea sociala?

Care sunt cele mai bune metode pentru a invinge anxietatea sociala?

Autor: admin

Cu siguranta, anxietatea sociala nu este un moft sau o boala inchipuita, asa cum poate unii s-ar grabi sa o categoriseasca. Iar cei care sunt afectati de fobie sociala, asa cum mai este denumita, stiu exact dificultatile si suferintele cu care sunt nevoiti sa se confrunte in multe situatii zilnice.

Si cand vine vorba despre anxietate sociala, aceasta afectiune nu are legatura cu consumul excesiv de anumite medicamente sau droguri, cauzele declansarii acesteia nefiind pe deplin elucidate. In cele mai multe situatii, anxietatea sociala se instaleaza in primii ani ai adolescentei, fiind resimtita ca o timiditate exagerata.

De atunci incepe sa fie resimtita teama de a se afla in centrul atentiei, de a interactiona cu persoane noi, cu persoane aflate intr-o pozitie de superioritate, de autoritate. Teama exagerata de a nu pica in penibil, in ridicol, de a nu fi subapreciat, dispretuit, de aici aparand izolarea, evitarea socializarii, a iesirilor, renuntarea chiar la propriul anturaj.

Aceasta fobie poate duce la dificultati reale la scoala sau la locul de munca, pentru cel afectat de anxietate sociala devenind tot mai mult o corvoada aceste activitati firesti, banale pentru cei mai multi dintre noi. Iar printre cele mai intalnite simptome provocate de anxietatea sociala se numara transpiratia abundenta, rece, roseala fetei, balbaiala, palpitatii, ritmul accelerat al respiratiei, febra musculara, o stare accentuata de confuzie, incapacitatea de concentrare, stare de greata, pana la lesin, dureri abdominale, diaree etc.

Aceasta stare de lucruri se poate deteriora chiar mai mult si fara tratamentul adecvat poate conduce la abuz de alcool, de medicamente, o izolare tot mai accentuata, pana la depresie si intentii suicidare.

De aceea, este extrem de important apelarea la un psiholog, care sa realizeze o evaluare specializata, pentru ca in baza acesteia sa se decida tratamentul adecvat. Este posibil ca acesta, in functie de decizia medicului, sa includa si tratament constand in anumite medicamente, dar alaturi de care se va regasi un anumit tip de psihoterapie, fie individuala, fie de grup sau la un moment dat se va trece prin ambele variante, in beneficiul celui afectat de anxietate sociala.

De asemenea, un stil de viata cat mai sanatos, care sa implice diminuarea cantitatii de cafea, a tutunului, un somn odihnitor, sport, autoeducare si exersare a abilitatilor sociale diminuate de boala, precum si infruntarea cu curaj a propriilor temeri care i-au facut atata rau, pot completa cu succes terapia prin care va invinge fobia sociala.

Articole relevante