Acasa Actualitate Care sunt principalele metode de prevenire si de tratare ale escarelor?

Care sunt principalele metode de prevenire si de tratare ale escarelor?

Autor: admin

Escarele sunt acele leziuni ale pielii care ii afecteaza in special pe bolnavii tintuiti la pat perioade indelungate si care nu sunt ingrijiti corespunzator, in special in ceea ce priveste modificarea constata a pozitiei in care acestia sunt asezati in pat sau in scaunul cu rotile.

Denumite si ulcer de presiune, escarele apar la pacientii imobilizati la pat, ca urmare a unor afectiuni grave, precum accidente vasculare cerebrale, in urma unor interventii chirurgicale complexe sau diverse boli specifice unei varste inaintate etc. Aceste leziuni apar mai intai sub forma unor pete de culoare rosie pe piele, iar daca nu se intervine corespunzator pentru eliminarea lor, afectiunea se accentueaza luand forma unor vezicule, apoi ajungand la stadiul cel mai grav, respectiv rani deschise pe piele.

Iar aceste situatii apar atunci cand tesuturile moi, respectiv pielea, sunt comprimate intre proeminentele osoase si patul pe care este imobilizat timp indelungat bolnavul, respectiv fotoliul sau scaunul rulant pe care este asezat mult timp.

La instalarea acestei situatii negative contribuie si alte afectiuni cronice de care sufera pacientul, precum diabet, o piele mai sensibila, alimentatia necorespunzatoare sau insuficienta etc.

Pentru a combate astfel de cazuri exista solutia oferita de saltele antiescare, care au rolul de a preveni, daca sunt utilizate din timp, precum si de a tratata escarele deja formate.

Astfel, prin intermediul saltelelor antiescare, fie pneumatice sau realizate dintr-o spuma cu memorie si care pot fi utilizate atat in cazul paturilor medicale speciale, cat si al celor obisnuite, de acasa, presiunea exercitata asupra tesuturilor cauzata de statul prelungit in aceeasi pozitie va fi eliminata. Deoarece  aceasta saltea speciala va permite schimbarea periodica a punctelor de sprijin ale pacientului, precum si circulatia sangelui pana atunci ingreunata sau,  mai grav, oprita ca urmare a comprimarii in acele zone sensibile.

Alaturi de efectele pozitive ale utilizarii saltelelor antiescare, de tratamentul medicamentos administrat potrivit afectiunii pacientului, la imbunatatirea starii sale de sanatate vor contribui si mentinerea permanenta a unui spatiu foarte curat, schimbarea zilnica a  lenjeriilor de pat, care trebuie sa fie din tesaturi naturale, respectiv bumbac, fara aplicatii, buzunare si alte intarituri care pot irita suplimentar pielea, alimentatia sanatoasa oferita bolnavului, hidratrea corespunzatoare,  mentinerea unei temperaturi optime in camera acestuia.

De asemenea, esentiale in ameliorarea si insanatosirea pacientului imobilizat la pat sunt si rabdarea, atentia, grija  si respectul de care va da dovada personalul medical fata de acesta.

Articole relevante