În zilele noastre este foarte important să economisim resurse, deoarece acest lucru va ajuta natura, dar și buzunarul propriu, întrucât cu cât cheltuim mai multă energie produsă prin mijloace convenționale, cu atât planeta este mai expusă riscului de a fi afectată de noxe, iar facturile cresc, până la găsirea unor surse de energie regenerabilă ieftine.
Resursele regenerabile sunt 100% regenerabile?
Sursele de energie regenerabile nu sunt denumite așa deoarece ele s-ar reface după utilizare. Acest lucru ar putea încălca primul postulat al termodinamicii, conform căruia nimic nu este creat și nimic nu este distrus, dar totul este transformat. Sursele regenerabile nu se nasc de nicăieri, sunt rezultatul unui proces natural care le produce permanent.
De exemplu, energia solară este generată de soare continuu, iar razele soarelui o duc în spațiu în toate direcțiile. Evident, atâta vreme cât Soarele exista.
Când vorbim despre energie regenerabilă, ne referim așadar în esență la capacitatea resurselor și a surselor de energie de a se regenera pe termen scurt și mediu.
Cu toate acestea, alte surse regenerabile se pot epuiza atunci când omul le utilizează exagerat. Aceste surse sunt numite energie regenerabilă epuizabilă. De exemplu, lemnul este o resursă regenerabilă, deoarece unii copaci sunt tăiați în timp ce alții cresc.
Cu toate acestea, dacă numărul copacilor tăiați este mai mare decât numărul celor care cresc sau care sunt plantați, supraconsumul de material lemnos va determina reducerea progresivă a pădurii (a stocului resursei) în timp, mergând până la dispariția completă a “aurului verde”.
După cum se vede, în acest al doilea caz, supraexploatarea poate transforma o resursă naturală regenerabilă într-o resursă epuizabilă.
Calculează cât curent electric consumi lunar acasă și apoi redu sursele de risipă!
Un calculator de consum pentru energie electrică online, de exemplu, este de mare ajutor celor interesați de acest subiect, deoarece le permite ca să-și monitorizeze mai ușor numărul de kilowați consumați în fiecare lună, să facă economie și implicit să protejeze natura
A înțelege cum se calculează consumul de energie este de mare ajutor inclusiv pentru a controla bugetul casei, pentru a face economii substanțiale.
Știind cum să calculezi consumul de energie electrică, este posibil să cumperi aparate și ustensile care consumă mai puțin curent. Astăzi, acest lucru este foarte ușor de făcut, deoarece produsele vin deja cu un consum de energie estimat pe lună chiar în prospect și pe etichetă este menționată clasa de eficiență.
Cum poți calcula consumul de energie al casei în mod concret?
Fiecare dispozitiv pe care îl utilizezi acasă are o putere măsurată în număr de wati (W), puterea respectivă fiind scrisă pe ambalajul produsului.
Valoarea găsită trebuie transformată în kilowați (kW) pentru a efectua calculul corect. Și pentru asta e nevoie să iei în calcul un alt factor foarte important: ora (h).
Mai întâi, trebuie să se verifice puterea (W) a dispozitivului pe care vrei să îl măsori din punctul de vedere al consumului de energie. După aceea, este necesar să înmulțești valoarea cu numărul de ore în care dispozitivul rămâne pornit în cursul lunii ( recomandare pentru acei consumatori care doresc să facă un calcul lunar).
Următorul pas este împărțirea rezultatului la 1000. Acest lucru va face ca măsurarea care a fost în W/h să fie transformată în kWh.
Consumul în kWh este egal cu puterea (W) înmulțită cu ora (h) împărțită la 1000. Acest calcul trebuie făcut pe fiecare aparat electric din casă. La final se însumează consumurile energetice ale tuturor aparatelor electrice din casă și se va obține consumul total.
Avantajele calculului consumului casnic de energie electrică:
Control mai mare al consumului de energie electrică
Prin calcularea consumului de energie al casei tale în fiecare lună, poți obține un control mai mare asupra cantității de curent electric utilizată de fiecare aparat electrocasnic. Acest lucru poate fi foarte bun, deoarece va fi posibil să ai deja o previzualizare a cât de multă energie vei consuma în fiecare lună (inclusiv în funcție de anotimp).
Economie de energie electrică
Controlând cheltuielile de energie în fiecare lună, cu siguranță, veii economisi mai mult. Este posibil să reduci consumul și să optimizezi funcționarea dispozitivelor, ba chiar să înlocuiești electrocasnicele care consumă foarte multă energie cu altele noi care folosesc mult mai puțină energie electrică.
Cel mai bun raport cost-beneficiu
În zilele noastre este ușor să găsești multe companii producătoare de electrocasnice care investesc în reducerea consumului, prin crearea de dispozitive care consumă foarte puțină energie.
Este important să ai acest tip de aparate acasă, deoarece, pe lângă faptul că au consum redus de energie și așa vei plăti mai puțin, funcționează și mai bine decât cele vechi.
Protecția mediului înconjurător
Calculul lunar al consumului de energie, pe lângă economisirea banilor, contribuie și la o dezvoltare durabilă. Acest lucru se datorează faptului că un consum ridicat de energie presupune un consum mai mare resurse, deci dăunează mediului.
Economisirea banilor
Știind cât cheltui cu energia electrică în timpul unei lunii, poți reduce valoarea facturilor ceea ce înseamnă economii fără a renunța însă la confortul modern.
Folosirea conștientă a energiei electrice
Este inutil să știm cum să calculăm energia electrică utilizată dacă modul în care o consumăm în continuare nu este unul responsabil.
Învață să calculezi consumul de energie electrică, să o folosești conștient și să trăiești în cel mai bun mod posibil!
Vrei să afli mai multe informații despre acest subiect? Intră pe Portalul de Eficiență de pe www.cezinfo.ro !