Din Germania până în Singapore, energia solară transformă rapid modul în care națiunile, orașele și comunitățile se alimentează cu energie. Totuși, lumea se bazează încă pe combustibilii fosili pentru a genera electricitate și a alimenta comerțul internațional. De fapt, combustibilii fosili furnizează încă aproximativ 84% din întreaga energie necesară globului: 33% provine din petrol, 24% din gaze naturale și 27% din cărbune.
Numai în Singapore, 95% din electricitate este generată de gaze naturale și va continua să se întâmple la fel în următorii 50 de ani.
Cu toate acestea, în cele mai multe țări, trecerea de la combustibilii fosili către energia regenerabilă pe bază de energie solară este inevitabilă.
Iată trei motive pentru care energia solară este superioară combustibililor fosili și de ce aceasta reprezintă viitorul.
- Energia solară este rentabilă
Prețurile panourilor fotovoltaice au scăzut cu peste 59% în ultimul deceniu, determinând mulți consumatori, atât comerciali, cât și rezidențiali, să înceapă să utilizeze energia solară ca sursă de energie.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, energia solară poate genera acum electricitate cu sau chiar sub 20 dolari pe MWh în țările care au politici de finanțare a energiei solare.
În China și India, proiectele de generare a energiei electrice din energie solară la scară utilitară costă doar 20-40 dolari SUA pe MWh, ceea ce reprezintă valoarea costurilor convenționale de producere a energiei electrice din gaze naturale.
2. Energia solară este mai ecologică
Deși energia solară este regenerabilă, are o amprentă de carbon; energie regenerabilă 100% nu înseamnă energie 100% fără carbon.
Laboratorul Național al Energiei Regenerabile din SUA estimează că energia solară produce o emisiune de 40 g CO2 pe KWh comparativ cu gazul natural (cel mai puțin poluant dintre toți combustibilii fosili) care produce o emisie de peste 400 g CO2 / KWh. Este de peste 10 ori mai mare!
3. Stațiile de energie solară devin rapid mai eficiente
În timp ce centralele pe bază de combustibili fosili sunt în prezent mai eficiente în comparație cu centralele solare, eficiența energiei fotovoltaice nu este cu mult în urmă.
O centrală cu ciclu combinat cu turbină cu gaz poate atinge eficiențe de până la 60%, față de cele pe cărbune care au o medie de aproximativ 37,4%. Comparativ, eficiența celulelor fotovoltaice comerciale scade între 15 și 21%.
Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia fotovoltaică avansează, acest decalaj de eficiență se va micșora, făcând energia solară și mai rentabilă în scurt timp.
4. Giganții globali precum China, SUA și Germania accelerează eforturile legate de energia solară
Un fapt incontestabil despre adoptarea energiei solare este legătura acesteia cu superputerile globale care doresc să conducă în cursa energiei regenerabile. China intenționează să atingă 4,2 TW de energie solară până în 2050 în cadrul planului de decarbonizare.
Statele Unite accelerează investițiile și implementarea tehnologiei solare pentru a reduce rapid costul energiei solare la doar 4 cenți pe kWh pentru mediul rezidențial și 5 cenți pe kWh pentru comercial până în 2030.
De asemenea, Germania intenționează să ajungă la o ambițioasă aprovizionare cu energie electrică 100% regenerabilă până în 2050, pe bază de energie solară și eoliană.