Inca de cand stramosul omului a descoperit focul, a inceput sa isi diversifice meniul cu alimente noi. Pentru ca una dintre cele mai vechi retete de preparare a carnii, a fost prajirea ei la flacara deschisa, stramosii nostri au descoperit ca cea mai usoara cale de a realiza acest lucru este de a strange bucati de carne pe tepuse de lemn. Asa au fost inventate frigaruile, o reteta ce avea sa devina atat de populara in randul tuturor civilizatiilor si popoarelor, din cele mai vechi timpuri pana in prezent.
Traditia utilizarii frigaruilor este consemnata in istorie. Japonia are o istorie indelungata de a gati si de a frige frigaruile din carne pe gratar cu carbuni, iar in Hawaii, zona unde se intalnesc multe traditii din Pacific, se obisnuia ca tot felul de preparate sa fie gatite sub forma de frigarui, incepand de la carne la fructe.
In ziua de astazi, frigaruile sunt folosite in diverse moduri. Pe langa utilizarea traditionala, astazi frigarui cu bomboane si alte produse dulci, garnituri pentru cocktailuri si multe alte tipuri de alimente servite „pe un bat” de vanzatorii ambulanti, la colt de strada.
Dintre toate frigaruile cu carne, cele mai sanatoase sunt frigarui de pui, mai ales daca sunt facute cu carne de pui de tara. Beneficiile pentru sanatate ale consumului de pui sunt uriase. Carnea de pui nu numai ca este o sursa bogata de substante nutritive si vitamine esentiale, dar este, de asemenea, considerata una dintre cele mai sigure carnuri disponibile, deoarece este mai putin asociata cu orice fel de efecte secundare.
Frigaruile de pui au multe substante nutritive care pot reduce riscul multor tipuri de cancer, datorita faptului ca pieptul de pui contine peste 60% niacina, care are rol de protector al ADN-ului si astfel poate reduce riscul de cancer. Seleniul este, de asemenea, un mineral prezent in pieptul de pui, care ne protejeaza sistemul imunitar.
Carnea de pui este recomandata pentru frigarui. Pieptul de pui este cel mai folosit, deoarece grosimea lui este ideala pentru portionarea unor cuburi ce pot fi infipte in tepuse. Trebuie insa sa fiti atenti sa nu le lasati prea mult la foc pentru ca pieptul de pui are tendinta de a se usca rapid. Pulpele de pui dezosate, fara pielita, reprezinta o varianta si mai buna pentru realizarea unor frigarui delicioase, pentru ca aceasta carne este mai suculenta.