Fie ca este vorba despre sigurante automate sau despre alte tipuri de sigurante, fiecare dintre acestea au propriul rol in instalatia electrica.
Sigurante automate si alte tipuri de sigurante folosite cel mai des
In domeniul electronicii sau al electricitatii, o siguranta este un dispozitiv esential, utilizat in diferite circuite electrice, care ofera protectie impotriva supracurentului. O siguranta cuprinde o banda sau o sarma de metal, care se dizolva atunci cand prin ea trece un curent foarte mare. O siguranta ajuta la deconectarea automata a alimentarii cu curent electric. Alternativa sigurantei este un stabilizator sau un intrerupator de circuit, dar acestea au diverse caracteristici diferite. Cele mai bune astfel de produse sunt sigurantele automate care sar singure atunci cand prin circuit trece un curent necorespunzator.
De ce sunt necesare sigurantele?
Acestea sunt utilizate pentru a impiedica aparatele de uz casnic sa produca pagube prin descarcari de curent ridicate sau prin supraincarcare. Daca este folosita o siguranta in casa, defectele electrice nu se pot reflecta in cablaj si nu vor deteriora aparatul in momentul in care instalatia cedeaza. Cand siguranta se strica sau se deterioreaza, apare o scanteie brusca, ce poate duce la deteriorarea aparatelor de uz casnic. Acesta este motivul pentru care se folosesc diferite tipuri de sigurante – pentru a proteja aparatele de uz casnic impotriva deteriorarii, dar si pentru a proteja instalatia electrica de riscurile specifice electrocasnicelor care se strica.
Principiul de functionare a sigurantei
Principiul de functionare a sigurantei tine de faptul ca electricitatea produce caldura. Siguranta este fabricata dintr-o banda sau dintr-un fir metalic. Conectarea sigurantei intr-un circuit electric se face intotdeauna in serie.
Cand se produce prea mult curent in circuitul electric, siguranta se topeste si se intrerupe circuitul. Fluxul extrem de curent poate duce la ruperea sau topirea sarmei si impiedica alimentarea.
Siguranta poate fi proiectata cu elemente precum Cu (cupru), Zn (zinc), Al (aluminiu) si Ag (argint). Ele functioneaza tot ca un intrerupator de circuit pentru oprirea curentului in timp ce se produce o avarie brusca in circuit. O siguranta functioneaza ca o masura de securitate sau ca un protector pentru oameni si aparate.
Sigurantele sunt clasificate in mai multe tipuri, pe baza aplicatiei – si anume sigurante tip AC si sigurante tip DC. Din nou, aceste sigurante sunt clasificate in mai multe tipuri, in functie de circuitul in care sunt incluse.
Sigurante DC
Sigurantele DC sunt disponibile in dimensiuni superioare, iar alimentarea DC are o valoare stabila de peste 0 volti. Deci este dificil sa fie dezactivat circuitul. Va exista o sansa de generare a unui arc electric intre firele dizolvate. Pentru a rezolva acest lucru, electrozii sunt localizati la distante mai bune. Din acest motiv, marimea sigurantei DC creste.
Sigurante AC
Siguranta AC este mai mica in dimensiune. Ca urmare, nu exista posibilitatea de generarea a arcului electric intre firele dizolvate. Din acest motiv, ele pot fi gasite in dimensiuni mici. Mai mult, sigurantele AC sunt clasificate in doua categorii – si anume sigurantele HV si sigurantele de joasa tensiune LV.