Începând de la sfârșitul anului 2010 soții pot divorța prin notar: atât la un notar public de la locul căsătoriei, cât și la un notar public care își are sediul la ultima lor locuință comună, așa cum apare ea în acte sau faptic.
Competența teritorială în materie de divorț notarial, diferită față de divorțul la instanță
Dacă ești din București, ai mai multe variante la divorțul pe cale notarială, deoarece nu mai ești legat/ă de un anumit sector, precum în cazul în care ai divorța la judecătorie.
Prin ultima locuință comună se înțelege locuința în care au conviețuit soții efectiv.
Dovada ultimei locuință comune se poate face cu:
- actul de identitate, dacă domiciliul măcar al unuia dintre soți, înscrisul prin care se dovedește că au/are un imobil în proprietate sau îl dețin cu orice titlu (exemplu; contract de închiriere);
- prin declarația autentică a ambilor soți, dacă pe proprie răspundere și consemnată atât în cererea de divorț, cât și la admiterea acesteia, pe baza căreia se va elibera certificatul de divorț, soții afirmă că au conviețuit într-o locuință asupra căreia nu dețineau niciun titlu (la unul dintre părinții sau alte rude sau cunoștințe); procedura divorțului pe cale notarială conform art. 268 din Regulamentul de aplicare a legii notarilor publici și a activității notariale, aprobat prin Ordinul nr. 2333/C/2013 menționează că prin ultima locuință comună se înțelege ultima locuință în care au conviețuit soții.
Aici, la Notariat Loredana Bârzu, vei putea găsi un loc cald, unde vei fi tratat așa cum trebuie. La acest cabinet poți ajunge foarte ușor, deoarece este amplasat pe Șoseaua Nicolae Titulescu nr. 68, la parter.
Custodia copiilor, soluționată la notar amiabil, concomitent cu divorțul
Nu există divorțuri fericite, separarea este în esență o traumă și aduce daune profunde care îi afectează mai ales pe copii. Dacă părinții vor vorbi și după separare între ei, vor păstra niște raporturi măcar civilizate, chiar dacă nu vor rămâne prieteni, deja se minimizează aceste prejudicii de natură emoțională pe care minorii le pot suferi.
Sunt divorțuri moderne acelea unde copiii chiar și după despărțirea soților ce le-au dat viață sau i-au adoptat se simte iubiți și importanți în continuare pentru părinți. Acest lucru chiar este posibil.
De ce să divorțezi la notar, nu la judecătorie?
În primul rând pentru că, mai ales dacă ai copii, în cabinetul notarului nu vei mai avea timp să îi denigrezi imaginea celuilalt cu administrarea de probe dureroase pentru ambele părți, totul va decurge civilizat, cu atât mai mult cu cât dacă copilul este și el ascultat de către notar.
Tranziția de după divorț devine un pic mai lină prin menținerea unei legături sigure și stabile cu copiii, salutarea reciprocă în timpul programului de vizitare și menținerea unei relații cordiale fără agresiuni inutile reprezintă calea de urmat.
În concluzie, consimțământul reciproc dat cu privire la custodia comună, locul unde vor locui minorii, cuantumul pensiei de întreținere, economisește timp și bani și reduce suferințele celor doi părinți, dar mai ales ale celor mici.
Stabilirea responsabilităților părintești presupune inclusiv niște concesii reciproce care trebuie făcute.
Se elimină spălarea rufelor murdare în public (cum se întâmplă la instanța de judecată), ignorarea sau acuzarea partenerului, lucruri care ar agrava traumele emoționale, mai ales dacă sunt implicați și minori.
La notar soții conștientizează mai bine faptul că divorțează doar ei, nu și copiii. Cu ajutorul unui notar empatic se pot găsi punctele bune în căsătorie și importanța celuilalt în viața copiilor, fără argumente defăimătoare, fără acuzații ce nu-și mai au rostul.
Vrei să divorțezi la un notar empatic și cu adevărat profesionist? Alege atunci:
Biroul individual notarial „LOREDANA BÎRZU”
Bucureşti, Şos. Nicolae Titulescu nr.48, parter, sectorul 1
Tel. 031-4053980
Email notar: [email protected]